Som medarbejder eller leder på et bibliotek er du med til at løfte den vigtige samfundsopgave, der ligger i at formidle information, viden og kultur til alle danskere. Samtidig er biblioteket inde i en rivende udvikling fra fortidens bogcentral til et moderne møde- og værested for såvel foreninger og borgergrupper som familier og enkeltindivider.
Den brede vifte af ydelser, som bibliotekerne efterhånden tilbyder, og den voldsomme udvikling, de undergår, kræver helt særlige kompetencer hos dig, der arbejder på det komplekse, kulturelle kraftcenter, som er et moderne bibliotek.
Du kan deltage på de åbne forløb, eller de kan hentes hjem og afholdes lokalt, måske i samarbejde med en nabokommune? Vi kan også designe skræddersyede forløb, der hjælper jer til at imødegå udfordringer og indfri potentialer på biblioteksområdet.
Borgerens indgang til det offentlige
Når du som medarbejder på et bibliotek eller i en borgerservicefunktion møder borgeren, er du både guide, ambassadør og myndighedsperson for det offentlige Danmark. Du er som medarbejder med andre ord med til at udvikle og fastholde borgerens tillid til de offentlige institutioner – og også her kræver det særlige kompetencer at udfylde rollen.
Forløbene i dette kompetencekatalog er udvalgt og udviklet i samarbejde med vores aftagerpanel, som består af biblioteksledelser og fagpersoner fra hele landet.
Nysgerrig på biblioteksledelse
Der er stærkt brug for ledere, der kan og vil tage ansvar og drive fremtidens biblioteker i den rigtige retning sammen med kolleger, medarbejdere, borgere, foreninger og frivillige.
Være den samlende kraft i det fysiske og virtuelle rum som bibliotekerne er. Det rum hvor borgere i alle aldre søger ny viden, hjælp til informationssøgning, fordybelse, inspiration, aktiviteter, foredrag. Møde- værestedet for foreninger, borgergrupper og frivillige.
Nysgerrig på ledelse er for dig, som vil gøre og være en forskel – men som er usikker på, om det skal ske som leder eller gennem din faglighed som medarbejder.
Komponent tilbyder derfor et afklaringsforløb, hvor du får et realistisk billede af ledelse i dag og i fremtiden så du kan træffe et kvalificeret valg om ledelse – nu – senere – eller slet ikke.
Kursus for projektmedarbejdere på biblioteker
Projektdeltagerne er ikke ledere af projektet, men de har alligevel brug for at kende til projektets ansvars- og rollefordeling, så de kan spille sig selv godt ind i projektet. Og de har brug for at kende til projektets opgaveafhængighed, tværfaglighed og midlertidighed, da det er nogle af de væsentlige forskelle mellem projektet og typiske driftsopgaver.
Endvidere vil deltagerne på kurset få en forståelse for, hvordan det gode projektteam udvikles, så potentielle konflikter kan undgås.
Kursus i projektledelse på biblioteker
Projektledelse rummer i dag en høj grad af kompleksitet, grundet mange forskellige krav og forventninger, som projektlederen møder igennem projektets livscyklus. Denne kompleksitet adresserer kurset i projektledelse.
Kurset forløber over seks dage, hvor de enkelte kursusdage fokuserer på et overordnet projekttema, som bliver konkretiseret igennem en række underlæggende perspektiver.
I løbet af de seks dage går vi tæt på projektet og ser bl.a. på, hvordan du bedst arbejder med projekter i en offentlig politisk styret organisation, med særskilt fokus på biblioteksområdet, hvor der kan være mange faglige og politiske interesser i spil.
Onlinemodul: Borgeren i centrum
Der bliver sat fokus på de mange indgange, som det offentlige har og din opgave i at vejlede og tænke i helhed, som skal være med til at sikre, at den kommunale service opleves sammenhængende for borgeren og samtidig skal gøre borgeren i stand til fremadrettede at kunne betjene sig selv på de digitale løsninger. Alt sammen med udgangspunkt i digitalisering af den offentlige sektor.
Du bliver specialist i at levere helhedsorienteret service og vejledning til borgerne på sådan en måde, at borgernes ressourcer inddrages og dermed giver samskabelse for borgeren og det offentlige. Du lærer de forskellige borgertyper og deres behov at kende, og du har styr på hvilke ydelser det offentlige tilbyder. Du bliver skarp på selvbetjeningsløsningerne og medbetjeningssituationen, samtidig vil du kunne analysere og vurdere henvendelsens karakter og bruge den viden for at levere den bedste og mest effektive service i den enkelte situation.
VPG: Voksenpædagogisk grunduddannelse for bibliotekspersonale
Måske står du fra tid til anden og skal holde oplæg for gæster eller brugere.
Du kan forvente:
- at blive bevidst om din egen formidler- og underviserrolle
- at få inspiration og konkrete værktøjer til formidling og undervisningsopgaver - herunder digitalisering i undervisningen og virtuel læring
Du kan se frem til et spændende studiemiljø hvor:
- der er fokus på at arbejde med grundprincipperne for voksenlæring i praksis
- der er fokus på dine behov for læring
- der er plads til at eksperimentere som underviser i et tillidsfuldt og fortroligt rum blandt deltagerne
Udviklet i samarbejde med biblioteksledere
Susanne Hjorth Hansen
Biblioteksleder
Jammerbugt Kommune
Britta Thuun-Petersen
Biblioteks- og borgerservicechef
Viborg Kommune
Nina Thorsted Petersen
Centralbibliotek specialkonsulent
Odense Kommune
Sanne Caft
Vicechef for Københavns Biblioteker
Københavns Kommune
Anni Bagge Jensen
Biblioteksleder
Langeland Kommune
Jens Winther Bang Petersen
Leder af Hovedbiblioteket og publikumsområdet
Odense Kommune
May-Britt Diechmann
Biblioteksleder
Stevns KOmmune
Ann-Britt von Seelen
Biblioteksleder
Esbjerg Kommune